Bobal Tinácula Las Calzadas
Vinárstvo: Las Calzadas |
|
Odroda: Bobal Pôvod: Španielsko - Castilla-La Mancha - Ribera del Júcar Cuvée: Tinácula limitovaná séria (12674 fliaš) ...venované všetkým tým tínedžerom, čo potajomky ochutnali víno svojej rodiny |
|
Čo od vína očakávať? |
|
Autentické, antické a bobalikátne. Prenesie Vás do mediteránskej záhrady, kde ochutnáte čierne olivy, figy, granátové jablko aj datle. Plod moruše čiernej Vám spadol do bylinkového záhona s oreganom, tymianom a šalviou. Nevadí, pridalo mu to na chuti. Pri odchode Vás zaujme ohnisko, čo nedávno niekto uhasil, a tak zakopnete do kopy spadnutého lístia. Závan histórie a stredomorskej kuchyne. |
|
Spôsob výroby |
|
Vinice sú obhospodarované ekologickými a organickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov. Priemerný vek vinice je 65 rokov a niektorým amforám (tinaja) už ťahá na 120. Zber a selekcia ručne. Odstopkované a pomleté hrozno maceruje 10 dní a tak sa opatrne prelisuje. Po alkoholickej spontánnej fermentácii v nerezových tankoch sa víno stáča do 500 litrových hlinených amfor (tinaja), kde strávi 6 mesiacov. Každý mesiac sa presúva z jednej amfory do druhej, takto sa víno prirodzene čistí od sedimentov. Bez filtrácie sa fľašuje a čaká vo fľaši kým bude v ideálnej kondícii. V tomto prípade to bolo ďalších 6 mesiacov. |
|
Ročník 2019 Objem fľaše 0,75l, Alkohol 14,1 % Ideálne servírovanie 19-21°C, víno v kondícii 2 hodiny po otvorení; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni v prípade uskladnenia top kvalita 4 roky pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (3 roky) |
Kategória: | Robustné a intenzívne |
---|
Las Calzadas |
Vinárstvo sa nachádza neďaleko dediny Pozoamargo s 300 obyvateľmi a dlhou históriou výroby vína. Za čias Rímanov sa tu vybudovali dve významné cesty, ktoré sa spájali kúsok za dedinou, odtiaľ pochádza aj názov vinárstva, Los Calzadas = cesty. Jedna viedla z historického mesta/prístavu Carthago Nova (dnes Cartagena) do mesta Complutum (čo je dnes mesto Alcalá de Henares 40km severne od Madridu). Druhou bola cesta z mesta/prístavu Sagunto do mesta Córdoba. Tinácula je latinský názov pre tinaja (hlinená nádoba/amfora).
|
Splnený sen. Rok 2012, mladý študent, Daniel Sevilla nastupuje na Univerzitu La Rioja v meste Logroño. Okrem teórie naberá bohaté skúsenosti prácou v rôznych vinárstvach v tomto ikonickom regióne.
|
2015, Daniel vyprace garáž a doň si prinesie dve 300 ročné amfory čo našiel doma a tretiu si požičia od kamaráta. Otec mu sľúbil, že mu poskytne hrozno z rodinnej 80 ročnej vinice. A prvý ročník projektu Daniel Sevilla je na svete. Konečný výsledok ho len utvrdí v tom, že má zmysel vrátiť sa domov. Vinič má stále čo ponúknuť, už len postaviť vinárstvo. Ešte v tom roku sa podujal urobiť si doktorát na Univerzite v Castilla La Mancha, čo sa mu podarí úspešne ukončiť v roku 2016.
|
Rok 2016. Po úspechu z minulého roku, pracuje na druhej várke vína z garáže, a popritom sa ale zamestnal vo vinárstve Casa Gualda, keďže toto hobby je finančne náročné. Všetko to úsilie stojí za to, ročník 2016 sa vydaril a prvých 100 fliaš s nálepkou Tinácula je na svete. |
Začiatok roku 2017 využije na obohatenie vedomostí. Vydal sa pracovať do dvoch vinárstiev, jedno v Austrálii a jedno na Novom Zélande. Už v lete sa však vracia domov, má tri mesiace na to aby postavil vinárstvo a zozbieral úrodu.
V Danielových predstavách vinárstvo reprezentuje tradície a má si uctiť kultúru výroby vína z minulosti. Myslí aj na Rímanov a ich cesty, tiež na kamene a hlinu, keďže to všetko súvisí s miestom kde by malo vinárstvo stáť.
Za pomoci rodiny a priateľov si svojpomocne vybudoval vinárstvo, čo pripomína tie zo začiatku 20teho storočia, z hliny, z dreva a kameňa. S otcom prechádzajú celý región, hľadajú, zvážajú a opravujú staré amfory do vinárstva, vinobranie je už za dverami.
Na to aby to Daniel a rodina utiahli, Daniel začal pracovať pre vinárstvo Dahesa de Luna, ale zároveň sa mu podarilo vyrobiť a nafľašovať 10 000+ fliaš. |
2018. Vypredané víno a vlna záujmu len prispela k myšlienke sprístupniť vinárstvo verejnosti. K degustáciám a prehliadkam vinárstva už v lete pribudla aj reštaurácia. Na tento ročník sa mali možnosť pripraviť o trocha viac, prikúpili vinice a dali svojmu projektu názov, Las Calzadas. Ročník 2018 bol znovu úspešný, 20 000 vyrobených fliaš a získali aj ekologický certifikát.
|
2019. Záujem zo strany návštevníkov a distribútorov je enormný. Okrem Španielska si aj importéri z Fínska, Belgicka, Číny i USA našli cestu k Las Calzadas. Mne sa ich podarilo objaviť až o rok neskôr, ale víno mám už z tohto ročníka. Dokonca aj poniektorí vinári z iných regiónov Španielska sa prídu učiť ako pracovať s amforami. Koncom roka, ale už idú naplno aj s výrobou, kapacita 25 000 fliaš je maximálna.
|
Filozofiou rodiny je starať sa o vinice ekologicky, rešpektujúc prírodu a vyrábať víno tak ako to robili Rímania, v amforách. Žiadna chémia vo viniciach, žiadne prídavky do vína. Naturálne víno vyrobené doma s visačkou hand made.
|
V priestoroch vinárstva nájdete amfory a obrazy všade kam sa pozriete. Obrazy maľuje Danielova mama Josefina, aj etikety sú jej dielom. Rodinnú firmu ešte dopĺňa otec José Julián Sevilla, ktorý sa staral o rodinné vinice, ale aj pracoval ako vinár pre miestne združenie.
|
Tie väčšie amfory majú aj 150 rokov a tie menšie im zatiaľ, vo veku 87 rokov, stále vyrába ručne Tomás Gómez Orozco, jeden z posledných tradičných výrobcov keramiky v Španielsku.
|
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.