Gelber Muskateller Heidi Schröck & Söhne
Vinárstvo Heidi Schröck & Söhne |
|
Odroda: Gelber Muskateller (Muscat Blanc à Petits Grains) Pôvod: Rakúsko - Burgenland - Neusiedler See Cuvée: #nofilter#purearoma |
|
Čo od vína očakávať? |
|
Krásny príklad nenadopovaného muškátu. Príjemne aromatické, šťavnaté a svieže. Kombinácia kamilky, lipového kvetu a medovky s citrónovou šťavou, šťavou z klementínky. Jemná sladkosť vanilky balansuje štipku horkosti z bieleho grapefruitu. Intenzívne osviežujúce a precízne v chuti a textúre. ps: Ideálny spoločník, má rad leto a párty (pozn. neodvráva) |
|
Spôsob výroby |
|
Vinice sú obhospodarované ekologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov. Hrozno sa zbiera ručne, je kompletne odstopkované. a fermentuje na šupkách 5 dní pri teplote 19-20°C. Vyzrieva v pivnici v 1500l a 2000l agátových sudoch po dobu 9tich mesiacov. |
|
Ročník 2021 Zvyškový cukor 1 g/l Kyselinky 6 g/l Objem fľaše 0,75l, Alkohol 13% Ideálne servírovanie 8-10°C, víno v kondícii 2 až 3 hodiny po otvorení - potrebuje vzduch (možno zrýchliť dekantáciou), najlepšie chutilo na druhý deň; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni v prípade uskladnenia top kvalita 5 rokov pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom stráca s charakteru |
Kategória: | Ľahké a svieže |
---|
Heidi Schröck & Söhne |
Pestrá minulosť územia Burgenlandu je na samostatný článok. Čo sa ale odzrkadlilo na vývoji regiónu je boj o územie medzi Maďarskou a Nemeckou ríšou. Vyplienenie regiónu znamenalo iba jedno, a to obsadzovanie regiónu usadlíkmi raz z jednej, a potom zase z druhej strany. Aj takto sa dá vysvetliť prítomnosť odrôd viniča Furmintu, Muškátu či slávneho vína Ruster Ausbruch z mestečka Rust.
Píše sa rok 1780 a rodina Schröck prichádza zo západného Nemecka do mestečka Rust a začína s farmárčením. Nebol to len vinič, ale bol dôležitou súčasťou. |
Heidi Schröck, 22 ročná preberá vinárstvo po svojich rodičoch, bez skúseností, ale zato s odhodlaním posunúť ho ďalej. Učí sa a skúsenosti naberá vo vinárstvach v Nemecku i Južnej Afrike. No ako tvrdí sama, najviac sa naučila a stále učí na vlastných chybách.
Žena vo vinárstve v 80tych rokoch? Možno bežnejšie v novom svete, ale v konzervatívnom Rakúsku bola medzi prvými. Aj práve preto k nej vzhliadajú mnohé vinárky z celého sveta. Heidi, myslením veľmi progresívna so slabosťou na minulosť. Miluje Furmint, v roku 2014 vysadila Lipovinu, experimentuje s odrodami, zároveň bola jednou z hlavných osôb čo prinavrátila kedysi slávne víno Ruster Ausbruch k životu. 10 rokov bola "šéfkou" združenia Cercle Ruster Ausbruch.
Asi takto nejako by som obrázkom opísal Heidi a jej vína. V preklade: víno hravé, bezprostredné, schopné podať informáciu z daného regiónu, ale čo je najdôležitejšie, stále pozitívne, usmievavé s neskutočnou energiou. |
Mesto Rust kde sa nachádza vinárstvo a vinice je len 6 km od hraníc s Maďarskom, alebo hodinku južne od Viedne pri Neusiedler See (Neziderskom jazere). A práve jazero je veľmi dôležitým faktorom pri pestovaní viniča v oblasti vôbec. Veľká plocha jazera (aj napriek svojej hĺbke iba 1,5 metra), poskytuje ochranu proti mrazom v apríli a zároveň pomáha vlhkosťou k tvorbe ušľachtilej plesne Botrytis na bobuliach. |
Aktuálne svoju lásku a nadšenie pre región a vína odovzdáva novej generácii, synom-dvojičkám, menom Georg and Johannes. Georg naberá nové skúsenosti tiež z rôznych vinárstiev v Bordeaux, Nového Zélandu čí Toskánska. Je to on, čo momentálne prináša nové postupy, či pohľady na výrobu vína. |
Vinice nemajú žiadnu nálepku, pristupujú k nim zodpovedne, používajú len udržateľné poľnohospodárske metódy a zdravý rozum. Momentálne obhospodarujú 10ha viníc s ročnou produkciou 45-50 tisíc fľiaš. |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.