Merlot Cabernet Sauvignon Assemblage Weingut Frey
Vinárstvo Weingut Frey |
|
Odroda: 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon Pôvod: Nemecko - Rheinhessen - Ober-Flörsheim Cuvée: Assemblage |
|
Čo od vína očakávať? |
|
Prekvapujúce, vyspelé a Bordeaux-idné. Sirup z čiernych a červených ríbezlí, džús z čerešní a višní. Čerstvé slivky, čučoriedky a maliny. Cédrové drievko, cigara, podhubie aj dym. Orion Pepermintky, vanilkový podtón s anízom a jahodami. Vive la fNemecko. |
|
Spôsob výroby |
|
Vinice sú obhospodarované ekologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov. Organické s BIO certifikátom. Ručne pozbierané v niekoľkých etapách iba tie vyzreté strapce, odstopkované a pomleté sa nechá macerovať 12 dní a rozbehne sa aj spontánna fermentácia. Rmut po lisovaní pokračuje vo vinifikácii v barikových sudoch po dobu 15 mesiacov. Ďalších 6 mesiacov strávi víno v nerezovom tanku, aby sa spojilo. Nasleduje jemná filtrácia a napokon fľašovanie. Víno čaká vo fľaši kým bude v ideálnej kondícii. V tomto prípade to bolo ďalších 12 mesiacov. |
|
Ročník 2016 Objem fľaše 0,75l, Alkohol 13,5% Ideálne servírovanie 17-19°C , víno v kondícii 1 hodinu po otvorení; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 4 dni v prípade uskladnenia top kvalita 4 roky pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (2 roky) |
Kategória: | Štruktúrované a korenisté |
---|
Weingut Frey |
Rozvíjajúci sa región a nespútaná energia v rukách dvoch bratov. Christopher a Philipp vyrástli do vinárskej rodiny. História vlastníctva viníc siaha do 18 storočia, ale o fľašovanie a prvé etikety sa postaral až ich otec Stefan, keď založil vinárstvo Katharinenhof Bechtel-Frey. Podarilo sa mu zaujať aj mimo svojho regiónu. Už v 90tych rokoch mal pár vín v Severnej Amerike. Popritom Stefan s hrdosťou sledoval, ako sa jeho synovia-dvojičky rozhodli pokračovať v jeho šľapajach.
Philipp sa rozhodol študovať vedeckú časť enológie a vinohradníctva na univerzite v Geisenheim. Christopher si zasa zvolil výrobu vína a vinohradníctvo, tiež na univerzite v Gesisenheim. Podmienkou štúdia je však absolvovať stáž, rok vo vinárstve. Vybral si slnečnú Kaliforniu (Sonoma) a vinárstvo Vérité, jedno z najznámejších v USA, ktoré sa venujú Bordeaux odrodám. Keď ochutnáte Frey Assemblage, alebo Frey Cabernet Sauvignon, je to tam. Umenie spojenia nového a starého sveta. Naučil sa veľa, veď posúďte sami. Vo svojich viniciach majú vysadený tiež Riesling a Pinot Noir, a tak prax v modernom a progresívnom vinárstve v okolí bola snom, keďže práve takým vinárstvom sa chceli stať. Christopher nadviazal spoluprácu so síce mladým vinárstvom (1991), ale zato svetovo veľmi úspešným, Battenfeld-Spanier. Dnes sa už bratia s otcom naplno venujú výrobe vín s charakterom a obhospodárujú 23 hektárov organických viníc.
|
Rheinhessen História vinohradníctva v Nemecku, z Ríma cez Trier. Boli to Etruskovia čo priniesli kultúru pestovania viniča do osady Trier, hneď potom, čo územie obývané Keltmi obsadili Rímania. Na niekoľko storočí sa Trier stalo veľmi dôležitým mestom pre Rím, a popri ňom rástol aj región Rheinhessen. Zvyky, kultúra a vinohradníctvo sa tak dostali do mesta Moguntiacum (Mainz). z Ríma cez Trier. Najstaršia vinica Glöck, so zmienkou z roku 742 sa nachádza v meste Nierstein. 2,1 hektára viníc obohnaných múrom pod kostolom, existuje dodnes.
|
K pozitívnym zmenám a zjednoteniu západnej Európy došlo za vlády progresívne zmýšľajúceho milovníka vín a cisára Charlemagne začiatkom 9. storočia. John IV z Katzenelnbogen, keď staval jeho posledný hrad v Rüsselsheim v roku 1435, rozkázal okolo hradu vysadiť už vtedy slávny vinič odrody Riesling. Toto je písané v najstaršom dokumente na svete o kultivovaní odrody Riesling. V atlase vín Nemecka sa uvádza rok 1402, a zmienka odrody Rüssling z mesta Worms je tým najstarším dokumentom.
|
Vplyv kresťanstva bol značný, od stredoveku až po druhú svetovú. Učenie, výskumy a práca Cisteriánskych a Benediktínskych mníchov položila základy vinohradníctva ako ho poznáme aj dnes a posunula laťku kvality nahor. Rheinhessen a mesto Mainz sa spája s prvou hromadnou tlačou. 23.2.1455 Johann Gutenberg začal tlačiť bibliu. |
1755, ušľachtilá pleseň Botrytis sa prvý krát objavila vo viniciach Schloss Johannisberg.
Koniec 18. storočia sa už niesol v znamení sladkých vín Spätlese (neskorý zber). Víno bolo vyrábané z hrozna čo napadla ušľachtilá pleseň Botrytis. Na začiatku 19. storočia sa už Spätlese predávalo za vyššie ceny ako Grand Cru vína z Bordeaux. Čierne obdobie začína v roku 1872, prvé vinice napadla fyloxéra, následne vinice bičuje prvá a druhá svetová vojna. Následky sú obrovské, veľký prepad v kvantite ako aj kvalite. |
Šľachtením v Nemecku "pomáha" ústav v Geisenheim, vznikajú odrody s vysokou výnosnosťou a nižšou kvalitou. Trend polosladkých vín pretrvá až do 90tych rokov. Azda najčastejšie sa v minulosti región Rheinhessen spájal s vínom Liebfraumilch, slávne/neslávne známym polosladkým vínom z Nemecka. Víno vzniklo v roku 1744 a mohlo sa vyrábať iba z viníc v okolí Liebfrauenkirche vo Worms, bolo symbolom luxusu. V 20tom storočí však víno pod týmto názvom mohol vyrábať každý v Nemecku, vrchol Liebfraumilch dosiahol v 80tych rokoch. Výroba tohto vína mala za následok úpadok v kvalite, reputácia Nemecka utrpela na dlhé roky. |
O pár rokov skôr, v roku 1971, vyšiel nový zákon o kategorizácii vín v Nemecku. Mal to byť impulz na zmenu, no vďaka korupcii a neprehľadnosti zákona sa toho veľa nezmenilo až do 90tych rokov. Začiatkom 90tych rokov sa štýl vína menil celkom rapídne, kvalita išla hore a produkcia suchých vín preskočila tie sladké. |
Nové tváre prichádzajú na scénu v regióne Rheinhessen. Klaus Peter Keller (G-Max) a Philipp Wittmann sa veľmi rýchlo stanú vzormi a vytvárajú novú generáciu vinárov a to nielen vo svojej oblasti. Ich vína každý rok ukazujú neskutočný potenciál teroáru Rheinhessen. |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.