Pinot blanc Heidi Schröck & Söhne
Vinárstvo Heidi Schröck & Söhne |
|
Odroda: Weissburgunder (Pinot blanc - Rulandské biele) Pôvod: Rakúsko - Burgenland - Neusiedler See |
|
Čo od vína očakávať? |
|
Delikátne, trocha hanblivé s vôňou bielej broskyne a jazmínového kvetu. Po chvíli to ale žiadna hanblivka nie je. Hitparáda začína čerstvo narezaným ananásom, sladkokyslým letným jablkom, šťavnatou maslovou hruškou i broskyňou s lístkom mäty. No hlavnou hviezdou je mineralita podobná topiacemu sa snehu v ústach (spomienky z detstva). Nečakajte, že Vám bude jeden pohár dosť. | |
Spôsob výroby |
|
Vinice sú obhospodarované ekologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov. Hrozno sa zbiera ručne, je kompletne odstopkované a fermentuje v nerezových tankoch pri teplote 14-16°C, kde potom aj vyzrieva po dobu 7mich mesiacov. 19-20°C. |
|
Ročník 2021 Zvyškový cukor 1 g/l Kyselinky 5,3 g/l Objem fľaše 0,75l, Alkohol 13,5 % Ideálne servírovanie 10-12°C, víno v kondícii 15minút po otvorení; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj ďalšie 2 dni v prípade uskladnenia top kvalita 3 roky pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom stráca s charakteru |
Kategória: | Plné a ovocné |
---|
Heidi Schröck & Söhne |
Pestrá minulosť územia Burgenlandu je na samostatný článok. Čo sa ale odzrkadlilo na vývoji regiónu je boj o územie medzi Maďarskou a Nemeckou ríšou. Vyplienenie regiónu znamenalo iba jedno, a to obsadzovanie regiónu usadlíkmi raz z jednej, a potom zase z druhej strany. Aj takto sa dá vysvetliť prítomnosť odrôd viniča Furmintu, Muškátu či slávneho vína Ruster Ausbruch z mestečka Rust.
Píše sa rok 1780 a rodina Schröck prichádza zo západného Nemecka do mestečka Rust a začína s farmárčením. Nebol to len vinič, ale bol dôležitou súčasťou. |
Heidi Schröck, 22 ročná preberá vinárstvo po svojich rodičoch, bez skúseností, ale zato s odhodlaním posunúť ho ďalej. Učí sa a skúsenosti naberá vo vinárstvach v Nemecku i Južnej Afrike. No ako tvrdí sama, najviac sa naučila a stále učí na vlastných chybách.
Žena vo vinárstve v 80tych rokoch? Možno bežnejšie v novom svete, ale v konzervatívnom Rakúsku bola medzi prvými. Aj práve preto k nej vzhliadajú mnohé vinárky z celého sveta. Heidi, myslením veľmi progresívna so slabosťou na minulosť. Miluje Furmint, v roku 2014 vysadila Lipovinu, experimentuje s odrodami, zároveň bola jednou z hlavných osôb čo prinavrátila kedysi slávne víno Ruster Ausbruch k životu. 10 rokov bola "šéfkou" združenia Cercle Ruster Ausbruch.
Asi takto nejako by som obrázkom opísal Heidi a jej vína. V preklade: víno hravé, bezprostredné, schopné podať informáciu z daného regiónu, ale čo je najdôležitejšie, stále pozitívne, usmievavé s neskutočnou energiou. |
Mesto Rust kde sa nachádza vinárstvo a vinice je len 6 km od hraníc s Maďarskom, alebo hodinku južne od Viedne pri Neusiedler See (Neziderskom jazere). A práve jazero je veľmi dôležitým faktorom pri pestovaní viniča v oblasti vôbec. Veľká plocha jazera (aj napriek svojej hĺbke iba 1,5 metra), poskytuje ochranu proti mrazom v apríli a zároveň pomáha vlhkosťou k tvorbe ušľachtilej plesne Botrytis na bobuliach. |
Aktuálne svoju lásku a nadšenie pre región a vína odovzdáva novej generácii, synom-dvojičkám, menom Georg and Johannes. Georg naberá nové skúsenosti tiež z rôznych vinárstiev v Bordeaux, Nového Zélandu čí Toskánska. Je to on, čo momentálne prináša nové postupy, či pohľady na výrobu vína. |
Vinice nemajú žiadnu nálepku, pristupujú k nim zodpovedne, používajú len udržateľné poľnohospodárske metódy a zdravý rozum. Momentálne obhospodarujú 10ha viníc s ročnou produkciou 45-50 tisíc fľiaš. |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.