Pinot Noir/St Laurent Ried Steingarten Johanneshof Reinisch

 

Vinárstvo

Johanneshof Reinisch

Odroda: Pinot noir/St Laurent

Pôvod: Rakúsko - Niederösterreich - Thermenregion

Cuvée: Ried Steingarten (názov výnimočnej vinice)

 

Čo od vína očakávať?

Vznešené, opulentné a príťažlivé.

Hneď po naliatí sa snaží utiecť z pohára, francúzsky "parfum" vyskladaný z niekoľkých vrstiev. Medzi prvými sa ukazuje jemný tabak, sušené lístky čaju Assam. V podtóne nájdeme delikátnu vanilku a kúsok tmavej čokolády s malinovým džemom a mätou. K ovocnej skladbe sa pridávajú lesné jahody, višne aj čučoriedky. Komplexnosť dotvárajú tóny kávových zŕn, kože, rašeliny a húb.

Výsledkom je tak občerstvujúce ovocie s magickým korením.

Viedenský valčík na Champs-Élysées.

Spôsob výroby

Vinice sú obhospodarované ekologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov. Organické s BIO certifikátom.

Hrozno sa zbiera ručne a už vo viniciach sa robí ručná prebierka tých najlepších strapcov. Macerácia 15 dní. Fermentácia prebieha spoločne vo väčších sudoch, 40% celé strapce. Na vyzrievanie sa presunie do francúzskych dubových sudov (225l - 60% nových) so stredným toastovaním (vypaľovaním) na obdobie 16 mesiacov. 

Nasleduje jemná filtrácia a fľašovanie. Potom už len oddych vo fľaši 6 mesiacov a môže sa na predaj.

Ročník 2019

Zvyškový cukor: 1 g/l 

Kyseliny: 5,6 g/l

Objem fľaše: 0,75l, Alkohol 13 %

Ideálne servírovanie: 17-19°C; víno v kondícii 2 hodiny po otvorení; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 2 dni

v prípade uskladnenia top kvalita 8 rokov pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (3 roky)

Na dotaz
€45 / ks €45 / 1 ks

Johanneshof Reinisch

Tam na Panónskej planine, 30 km južne od Viedne medzi termálnymi prameňmi, nájdete rodinné vinárstvo Johanneshof Reinisch.

Vinič sa v regióne Thermenregion pestoval už od Rímanov, ale do povedomia sa dostal až v stredoveku a to za pomoci Cisterciánskych mníchov. Už od 15 storočia rezonovala dedinka Gumpoldskirchen, ktorá statočne konkurovala v sladkých vínach hlavne Tokaju, ale aj vínam z mestečka Rust.

Výroba sladkých vín priniesla záujem, k tomu sa ešte pridali festivaly mladých vín (heurigen), ktoré síce prilákali mnoho turistov, hlavne Viedenčanov, ale zároveň aj utlmili progres v kvalite na dlhé roky.

Za posledných 30 rokov sa tento trend pomaly menil, hlavne s príchodom mladých vinárov. 

Príbeh začína, keď v roku 1923 Johann Wanzenböck sa rozhodol vysadiť 0,5 ha viníc hneď za dedinou Tattendorf. Vinica však bola súčasťou farmy, nie prioritou. 

Vášeň pre víno sa objavila až u jeho vnuka, ktorého prezývali Hans (Johann Reinisch). Po ukončení vinohradníckej školy začal pracovať na zmenách vo vinárstve a v roku 1972 už definitívne prebral chod vinárstva. Vznik vinárstva pod názvom Johanneshof Reinisch. 

Rotgipfler reinisch vineyard

Hans s manželkou Veronikou sa roky sústredili na zvyšovanie kvality, budovanie mena Thermenregion, ale aj na zväčšovaní objemu viníc z 0,5 ha na súčasných 40 ha.

Tiež v 90tych rokoch vytvorili exportné linky a dôležité medzinárodné vzťahy, ktoré im nemalou mierou pomohli k reputácii doma aj vo svete, a zároveň finančne k modernizácii a k rozvoju technológii vo vinárstve.

reinisch vineyard sky perspesctive

Vo vinárstve im už od mlada pomáhali aj synovia, Johannes, Christian a Michael. Všetci traja vo vinárstve aj ostali.

Johannes sa v roku 1993 vybral učiť do vinárstva v Napa Valley. Dnes má na starosti výrobu vína.

Christian ostal doma a ukončil vinársku školu, skúsenosti sa rozhodol nazbierať v neďalekom Burgenlande, ale aj Na novom Zélande. Venuje sa viniciam.

Michael vyštudoval medzinárodný manažment vína na univerzite v Eisenstadt, a strávil niekoľko rokov v zahraničí. Niet divu, že má na starosti zahraničný obchod, aj práve preto sa poznáme už viac ako desať rokov.

reinisch family table in vineyards

V roku 1995 sa dostavala nová budova vinárstva. Pri stavbe už mysleli aj na moderné technológie, zakomponovanie triediaceho systému, elektronicky riadeného lisu, technológii na kontrolu fermentácie, ale aj dostatočné priestory na zretie vína. Pivnice boli pre autentickosť postavené zo starých tehál. 

reinisch front view

cellar barrels Reinisch

Smutným rokom bol 2009, otec a legendárny vinár zomrel pri nehode traktora pri práci v strmej časti vinice. 

Vinárstvo tak ostalo v rukách manželky Veroniky a ich troch synov.

 

Aj budúcnosť je veľmi sľubná. Johannesov syn Sebastian už získal úspechy na prestížnej škole v meste Klosterneuburg a nazbieral prax vinárstiev v južnom Tirolsku, ale aj Burgenlande.

Jeho brat Thomas vyštudoval manažment v gastronómii, a vo vinárstve asistuje pri zbere, robení cuvée ako aj marketingu.

Spoločne už teda pracujú vo vinárstve. Ich prvý projekt je víno The First BIO 2020, v ktorom sa pohravajú z blendovaním odrôd Sauvignon blanc a Cabernet blanc.

Thomas and Sebastian Reinisch vinayard

 

Už od začiatku pristupujú k pôde a viniciam s rešpektom, podporujúc biodiverzitu a organické praktiky farmárčenia.

vineyard helpers Reinisch

Vinice sa nachádzajú v mestách Tattendorf a Gumpoldskirchen a sú prevažne (60%) vysadené červenými odrodami, z lokálnych to je St Laurent a Zweigelt, z medzinárodnych to je Cabernet Sauvignon či Pinot noir. 

Obľúbený Pinot noir hviezdí na aluviálnych pôdach s vysokým podielom vápnika. Bratia Burgundy milujú a majú tam veľa známych, a tak si priniesli niekoľko klonov práve odtiaľ. Tejto odrode sa dostáva veľkej pozornosti, veď si vyslúžil aj niekoľko sudov od tých najlepších toneliérov z Burgundy (Jayer, ANA).

V mojom rebríčku je toto vinárstvo v top 5 Pinot noir výrobcov mimo Burgundy.

Z bielych odrôd vyzdvihnem lokálne Rotgipfler a Zierfandler (nenájdete nikde inde vo svete), alebo medzinárodné odrody Chardonnay a Sauvignon blanc.

Traja bratia patria medzi najlepších výrobcov vína v Rakúsku, sú krásnym príkladom toho ako sa vie prepojiť tradícia s moderným myslením.

Reinisch men pallets

Ich hlavným cieľom ostáva vyrábať vína s charakterom regiónu Thermenregion. Stále sa učia vnímať a pochopiť vinice, či ako ešte podporiť charakter vo víne (časť sudov pochádza z lokálnych lesov, vyrobené rakúskymi rukami u Stockingera).





Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole:
Späť do obchodu