Rioja - Tempranillo Bodegas Horola
Vinárstvo Bodegas Horola |
|
Odroda: Tempranillo (3000 fliaš) Pôvod: Španielsko - La Rioja - Valle del Najerilla |
|
Čo od vína očakávať? |
|
Ostýchavé, rustikálne a lahodné. Holandské kakao s višňami a malinami s podtónom vanilkového krému. Trpko svieže granátové jablko s klinčekmi i chuť pelendreku, anízu a cédrového drievka s tabakom striedajú sladké vyzreté taníny s extra dávkou vanilky. Na konci poteší chuť po pomarančoch z Valencie. Ťažko nájdete vzrušujúcejšiu Rioju v klasickom štýle. |
|
Spôsob výroby |
|
Staré 60-75 ročné vinice (700 m n. m.) sú obhospodarované s rešpektom a dôrazom na biodiverzitu, bez chemických hnojív a pesticídov. Hrozno sa zbiera ručne od začiatku Októbra. 4,5t na 1 ha. Odstopkované a pomleté ide priamo do 500 l francúzskych sudov kde fermentuje (10 dní). Počas fermentácie sa sudy rotujú, a to 8 krát ráno a 8 krát poobede. Rmut sa presunie do lisu kde sa jemne lisuje, čisté víno mieri naspäť do suda na nasledujúce 3 mesiace. Zo sudom sa rotuje raz do týždňa a tým sa nahrádza klasická batonage. Víno ostáve v sude kým neskončí malolaktická fermenácia čo môže trvať 11 mesiacov. Jemná filtrácia, zmiešanie a následné fľašovanie. Potom už len oddych vo fľaši 6 mesiacov a môže sa na predaj. |
|
Ročník 2015 Zvyškový cukor 1,3 g/l Kyselinky 5,5 g/l Objem fľaše 0,75l, Alkohol 14% Ideálne servírovanie 20-22°C, víno v ideálnej kondícii 2 hodiny po otvorení s dekantovaním, ozaj potrebuje vzduch otvorte deň pred podávaním; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni v prípade uskladnenia top kvalita 6 rokov pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (2 roky) |
Kategória: | Štruktúrované a korenisté |
---|
Bodega Horola |
Rioja Prvá zmienka o výrobe vína v regióne je z 11. storočia pred Kristom, keď sa tu usadili Féničania. Víno však bolo po dlhé roky tajomstvom, pilo sa len lokálne až kým neprišla séria technologických vymožeností a ekologických katastrof. Víno bolo bežne skladované v neuzavretých amforách, a tak sa z neho rýchlo stával ocot, vplyvom oxidácie.
Kvalitu a životnosť vína predĺžilo skladovanie v sudoch, taktiež aj preprava bola jednoduchšia. To Španieli odkukali od Francúzov z Bordeaux. Kým sa však "francúzske" skladovanie v sude udomácnilo prešlo aj viac ako 100 rokov. Nič francúzske totiž nebolo populárne, a to následkom vpádu Napoleonových vojsk.
Exportu pomohol v polovici 19. storočia železničný systém, ktorý prepojil región s prístavom Irun a Bilbao.
Mnoho bývalých kolónii bolo vhodných na export (severná a južná Amerika), ale aj na obchodovanie. Sudy z francúzska boli drahé a "francúzske" a tak cestou späť lode doviezli sudy americké, čo sa stalo štandardom pri výrobe vína Rioja. Rok 1863 znamenal pre Francúzsko a francúzske vína katastrofu, keďže všetky vinice im zničila fyloxéra (taká malá voška). Niekoľko vinárov tak prišlo pracovať do Španielska, zvýšili kvalitu a víno so značkou Rioja poznal celý svet.
Všetko sa zdalo byť ideálne, až kým neprišla fyloxéra koncom 19. storočia aj do Španielska, kde sa z ňou ale vysporiadali podstatne rýchlejšie ako vo Francúzsku, keďže sa už vedelo čo s tým. Začiatkom 20. storočia začala vojna a tak celá Európa ako aj tento región ostali zničené. Prežilo iba niekoľko väčších vinárstiev a aj zopár rodín, ktoré obhospodarovali ten svoj kúsok. Španielsko a Rioja sa prebrali a otvorili svetu až niekoľko rokov po smrti diktátora Franca, v polovici 20. storočia. |
Jednou z mála rodín, ktoré dali viniču šancu aj napriek ťažkému obdobiu bola rodina Hornos. Victor Hornos vysadil v roku 1920 najstaršiu vinicu Bodega Horola. |
Do 80-tych rokov to bola iba jediná vinica, o ktorú sa starali. Hrozno sa zozbieralo a časť sa predala, ale stále sa vyrobilo aj nejaké víno pre rodinu. Carmelo (Victorov syn) a neskôr jeho syn Javier sa síce o vinicu starali, ale bolo to skôr hobby, keďže profesionálne boli od výroby vína vzdialení. Vo viniciach však vyrástli Adrián a Syam, synovia Javiera. Život na dedine a vo viniciach sa im zapáčil natoľko, že starší Syam ostal pomáhať dedovi a otcovi vo vinici. Adrián odišiel študovať enológiu a obaja sa začali pohrávať s myšlienkou vlastného vinárstva. Návratom Adriána už nič nebránilo aby ich spoločný projekt pomenovali Bodega Horola. Ich prvé vína, ktoré sa dostali pod etiketu Bodega Horola boli Horola Tempranillo a Horola Garnacha z ročníku 2012 a predstavili sa na trhu v roku 2014.
|
Zloženie vinárstva je teda jasné. Syam, ktorý strávil roky vo viniciach s dedom má na starosti vinice. Vo viniciach sa snaží udržať rovnováhu a pritom využíva ekologický a organický prístup a aj zdravý rozum. Otec Javier má na starosti prezentáciu vinárstva a Adrián sa venuje výrobe. Úžasný tím, ktorý aj napriek rozdeleným úlohám stále pracuje spolu. |
Vinice sa nachádzajú vo vyšších polohách regiónu Rioja (600 - 750m n.m.), a práve preto majú podstatne nižšiu produkciu. Toto bol aj hlavný dôvod prečo sa vinice zachovali, keďže v 80-tych rokoch prišiel boom a väčšina viníc v nižších polohách sa transformovala na ľnovšie a viac produktívne.
Momentálne vinárstvo obhospodaruje 17 malých kúskov viníc (8ha) na kopcoch v okolí mestečka Baños de Río Tobía (La Rioja Alta), ktoré sú vekom medzi 30 - 100 rokmi.
|
Filozofia vinárstva je postavená na rodine. Každý člen rodiny je vo viniciach, vo vinárstve, ale aj pri prezentovaní vinárstva. Vážia si a rešpektujú staré vinice čoho výsledkom je kvalita hrozna, ktorá vystihuje ten ich terroir (teroár). Víno nechávajú vyniknúť s použitím minimálneho efektu sudov.
|
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.