11.júla 1891, Pardegnone - Južná časť Tyrolska, ešte v Rakúsko-Uhorsku Zámožným rodičom Pietrovi a Antóni sa narodil prvý syn Rebo, áno, už tu začína príbeh o odrode Rebo 107-3. Otec farmár a vinár, čo zásoboval svojím vínom(Vin Santo) vo Viedni panstvo a matka šľachtičná zo Salerna, bolo jasné, že o vzdelanie bude postarané. Popri základnom štúdiu ho práca na farme bavila najviac, a tak v 16tich zamieril na lokálnu Poľnohospodársku školu San Michele all'Adige. Učil sa od najlepších profesorov v regióne, Karl Mader - mal na starosti obnovenie viníc po fyloxére, zároveň bol profesorom a riaditeľom školy. Josef Schindler - profesor enológie a poľnohospodárskej chémie, či Osvaldo 'Papà' Orsi - prvý horský vodca pre cudzincov i botanik, ktorý pomáhal miestnym bojovať proti škodcom na viniči, ale aj na iných ovocných plodinách, neskorší riaditeľ školy. S certifikátom v ruke sa v roku 1909 Rebo vrátil k otcovi na farmu, aby získal potrebnú prax. Hneď po pripojení oblasti Alto Adige k Taliansku v roku 1920 ho oslovil miestny úrad s ponukou pracovať na obnove vojnou zničených oblastí v regióne Trento čo s nadšením prijal. Zároveň získal prácu na výskumnej stanici v San Michelle, kde usmerňoval vinárov pri práci v pivnici. Späť k štúdiu, 1923, a to na poľnohospodárskej škole v Conegliano, ktorá mu pomohla dostať sa k práci s významným profesorom fytopatológie (Giulio Cat...
SOMELIÉR píše...
Odroda doposiaľ neznámych rodičov, čo vyskytla sa v oblasti Utiel-Requena (Valencia). Dá sa len predpokladať, že obaja rodičia robili bodybuilding, keďže bobule aj celý strapec vedia dosiahnúť veľkých rozmerov (na porovnanie, 3 až 5 násobne väčší než strapec odrody Cabernet Sauvignon). Hrubšia šupka je symbolom sily a vitality. Chráni a je aj zdrojom sviežosti v podobe vyšších kyselín, tanínov aj farbiva. Hrozno nemá konkurenciu ani v obsahu antioxidantov, obsah resveratrolu niekoľkonásobne prekračuje v porovnaní s inými odrodami. V podstate je to liek, (resveratrol) ochraňuje bunky pred starnutím, udržiava hormonálnu rovnováhu u žien aj mužov, chráni kardiovaskulárny systém, znižuje cholesterol a pôsobí antibakteriálne, protizápalovo. Mimozemšťan, ktorý je odolný voči extrémnemu suchu (čo nielen v tomto roku bolo veľkou výhodou), prudkým zmenám teplôt vo vyšších nadmorských výškach aj škodcom (dokonca aj fyloxére v minulom storočí). Tieto schopnosti plus schopnosť chutiť každému zaistili odrode Bobal druhé miesto v rebríčku červených odrôd v Španielsku, hneď za odrodou Tempranillo, (tretie celkovo). Využitie je univerzálne, od sviežich bielych perlivých vín, cez štruktúrované ružové, až po dlhotrvajúce červené vína. Môžete si s ním robiť čo chcete a to vďaka sexepílu, šarmu a v neposlednom rade priaznivému pH 3.35-3.5. Svoje vlastnosti si cibrí vekom, 40+ keď...
Z oblasti Piedmont určite poznáte ikony Barolo a Barbaresco. Predpokladám, že odrody Dolcetto a Nebbiolo Vám znejú povedome tiež. Počuli ste však o odrode Nascetta? Hrozno odrody Nascetta ... Ak áno, rovno si objednajte --> Anas-Cëtta Langhe Elvio Cogno ... lepšiu ste ešte nemali. Ak nie, čítajte ďalej ----> Nas-cëtta: záhada aj v pôvode mena Pôvod tohto mena a jeho význam nie je istý. Čo však vieme je, že Nascetta, pochádza z obce Novello v provincii Cuneo, len 5 km južne od Barola. Prvá zdokumentovaná existencia Nascetty sa datuje do roku 1877, keď odrodu spomína Giuseppe dei Conti di Rovasenda, v eseji uvádza Nas-cëttu ako „delikátne hrozno a vynikajúce víno“. V tom čase bola odroda vinifikovaná na aromatické sladké vína a pravdepodobne zmiešaná s inými bielymi odrodami z Piemontu (Moscato, Favorita). Víno z Nascetty bolo porovnávané so sladkými vínami z Rheingau od vinára Schloss Johannisberg, a to nie len v tomto dokumente. Nascetta, Nascette, Anascetta nie sú jediné varianty, ktorými je vinič pomenovaný. V roku 1878 spomína Giuseppe Nuvolone neznámu odrodu Darnasce, uvádza pri nej len, že dáva prvé víno. V roku 1879 sa zas spomína odroda Danascette. Ťažko povedať prečo je v názvoch odlišnosť, snáď to je len výsledkom lokálnych nárečí a prispôsobení si pomenovania v rámci okolitýc...
Na svete je nespočetné množstvo rôznych zvukov a je málo tých, ktoré vie rozoznať každý človek na svete. Medzi tie výnimočné by som zaradil aj zvuk, ktorý vzniká pri vytiahnutí korkového uzáveru. Len si spomeňte, ako nám bolo, keď sme otvárali víno za našich tínedžerskych čias. Fľaša medzi nohy a vývrtka sa ťahala tak silno, ako sme len mohli. To bol zvuk. zvuk korku pri vytiahnuntí Tento zvuk je spojený s pozitívnymi pocitmi, s nadšením a očakávaním. Častokrát je súčasťou osláv a špeciálnych príležitostí, tento zvuk nám evokuje radosť. Aspoň takto si to vysvetľujeme. Ja v tomto zvuku vidím-počujem ukrytý príbeh, ktorý často ostáva nevypočutý, nám neznámy. Pohodlne sa usaďte a ja sa posnažím Vám ho prerozprávať. Najprv si predstavme strom z ktorého sa korok získava. Quercus suber L, alebo dub korkový. Vždy zelený strom rastie v mediteránskej oblasti už 60 miliónov rokov. Vo väčšej rozlohe a na komerčné využitie sa pestuje v Portugalsku, Španielsku, Taliansku, Alžírsku, Maroku a Tunise. Fanúšikov si dub našiel aj v Kalifornii (Napa Valley), Čile aj v Austrálii, ale v menších rozlohách. V minulosti boli dubové lesy viac rozšírené tak rozlohou ako aj na viacerých kontinentoch (Ázia). Piesočnaté pôdy v nadmorskej výške 200 - 500m mu robia radosť, ak k tomu pridáme 400-800mm zrážok za rok a teploty od -5°C d...
Áno, víno je na pitie a má chutiť. Ale, čo ak je víno viac, ako len nápoj a viem Vám dať viac. Len si spomeňte, je súčasťou výnimočných udalostí, v súkromí aj v práci. Vytvára a buduje vzťahy. Je romantické, ale aj profesionálne. Víno je dôvod, nájsť si čas na seba, ale aj na priateľov. Každý dúšok vína je zážitok, prenesie Vás stovky či tisícky kilometrov tam, kde je krásne. Cítiť v ňom lásku, oddanosť aj tvrdú prácu. Stačí, ak máte záujem a predvedie sa v plnej kráse. Nechcete predsa vidieť len časť obrázku. Takže 1 alebo 2? Váš mozog neustále kombinuje informácie prichádzajúce v reálnom čase, ale aj minulé skúsenosti, to čo máte naučené a aj to čo ste si práve prečítali, aby tak vyvolal emóciu, pocit, názor. Pre mňa je dôležité, aby môj zákazník, mohol vnímať víno viacerými vnemami. Aj práve preto v opise vína nájdete fotografie viníc aj vinárov, ako aj ich príbeh. Nájdete tam opísaný proces výroby a aj informáciu za akých okolností si ideálne vychutnáte víno. Vnímajte víno na úplne novej úrovni, stačí pochopiť myšlienku a úsilie, ktoré sú nachádzajú v každej fľaši. Začíname Pokiaľ sa práve nechystáte na majstrovstvá sveta someliérov, alebo na skúšku, hodnotenie zrakom pre Vás nemá žiaden zmysel. Nie je Vám predsa jedno akú farbu má víno? - vek vína viete zistiť aj z etikety. Že víno n...