Barolo Cascina Nuova Elvio Cogno

Vinárstvo: Elvio Cogno

Odroda: Nebbiolo

Pôvod: Taliansko - Piedmont - Langhe

Cuvée: Barolo Cascina Nuova (Cascina Nuova je historický názov budovy vinárstva Elvio Cogno)

 

Čo od vína očakávať?

Komplexné, prístupné a zrodené fascinovať.

Okamžite poteší šťava z malín, brusníc, černíc a zaujme sviežosť, sladkosť a horkosť červeného pomaranča. Pridá sa sušená slivka s marcipánom a sladkým drievkom. V závere čerešňový likér s levanduľou a ovocné zamatové taníny.

Dokonalý vstup do sveta Barolo.

Spôsob výroby

Vinice sú obhospodarované organickými a biologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov.

Vinič vysadený na kopci pod budovou vinárstva. Toto cuvée zvyklo byť z mladšieho viniča, ale už aj ten "mladší" má 20 rokov.

Hrozno sa zbiera ručne v polovici Októbra. Na šupkách 40 dní. Fermentácia prebieha v nerezovom tanku pri stálej teplote s automatickým pumpovaním (remontage). Vyzrieva vo veľkých slavónskych dubových sudoch (25-50hl) po dobu 24 mesiacov. 

Bez filtrácie, zmiešanie a následné fľašovanie. Potom už len oddych vo fľaši 6 mesiacov a môže sa na predaj.

Ročník 2018

Zvyškový cukor 0,5 g/l

Kyselinky 5,8 g/l

Objem fľaše 0,75l, Alkohol 14,5 %

Ideálne servírovanie 17-19°C, víno v ideálnej kondícii 2 hodiny po otvorení, možte mu pomôcť dekantáciou; najviac mi chutilo na druhý deň, po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni

v prípade uskladnenia top kvalita 5 rokov pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (3 roky)

Na dotaz
€58 / ks €58 / 1 ks

Elvio Cogno

Začínali sme narovnako, obsluhou stolov v reštaurácii. Ja som mal nápad stať sa someliérom a on zase vinárom.

Zrodenie hviezdy.

Narodil sa v roku 1936 v mestečku Novello v oblasti Barolo do rodiny, ktorá síce vinič pestovala, víno robila, ale nebolo to hlavným zdrojom príjmu. Hlavným zdrojom bola reštaurácia, ktorú vlastnili.

Mladý Elvio tak pričuchol k obsluhe, ale čo je najpodstatnejšie, servíroval aj víno, víno ktoré sami aj vyrábali.

Videl tváre i počul slová tých, ktorí ochutnali. Bol dôvod si myslieť, že potenciál viníc je obrovský, už len sa im venovať viac. Zakrátko tak aj urobil a netrvalo dlho kým sa reputácia vín dostala do spoločnosti.

K tomu mu nemalou mierou pomohlo aj vinárstvo Marcarini, ktoré sa stalo biznis partnerom a umožnilo mu pracovať vo viniciach Brunate v mestečku La Morra. Prvé Barolo, ktoré nafľašoval bol ročník 1961, už vtedy si uvedomoval, že vinica Brunate je unikátna. Zanedlho (1964) sa názov Brunate objavil aj na etikete, čo bolo v tej dobe skôr raritné.

elvio-cogno-legend

Písal sa rok 1965, keď sa v mestečku Bra narodil Valter Fissore, ktorý už od mala "vyrastal" vo viniciach, a to vďaka dedkovi Eugenovi.

Už v 80tych rokoch sa vinárstvo Cogno-Marcarini považovalo za výnimočné. Všetko o čom Elvio sníval, dosiahol, a tak začal premýšľať nad novou výzvou. Tou sa zakrátko stal nápad vrátiť sa domov, a tým viniciam, ktorým veril ako chlapec dať šancu presadiť sa.

1985, mladý Valter Fissore prišiel pracovať do vinárstva Cogno-Marcarini, kde si ho Elvio zobral pod patronát. To ešte Elvio netušil, že Valter bude zanedlho jeho zaťom.

Keď sa dozvedel, že farma na kopci Bricco Ravera s vlastnými vinicami nad jeho rodným mestečkom Novello je na predaj, neváhal ani chvíľu. A nebol to len on, už bolo viac než jasné, že sa k nemu pridajú Valter s manželkou Nadiou (dcéra Elvia).

Koniec jednej etapy a dlhej spolupráce, no vzápätí nový začiatok.

winery elvio cogno

 

Ako prvé začali prerábať starú usadlosť Cascina Nuova na vinárstvo a nazvali ho Elvio Cogno.

Stará budova bolo zrekonštruovaná v pôvodnom štýle a neskôr uznaná UNESCOm ako národná pamiatka.

S budovou tiež zakúpili 11 ha viníc, ktoré ležia pod vinárstvom, niektoré potrebovali obnoviť niektoré naopak ostali.

 

cantina-elvio-cogno-winery building

cascina nuevo winery elvio cogno

 

Ich prvým ročníkom tak bol rok 1991, ktorý išiel do predaja s nálepkou Barolo Ravera v roku 1994.

Aj vplyvom choroby v roku 1996 Elvio odovzdáva vinárstvo novej generácii, ale ostáva jeho súčasťou až do posledných chvíľ.

elvio cogno family

 

Elvio a Valter spolu urobili 27 ročníkov, dosť na to, aby so svojou manželkou a už aj dcérou Elenou pokračovali budovať hodnotu viníc Ravera.

elena nadia valter cellar

 

Dnes Valter s rodinou hospodári na 15 ha viníc a pracuje s odrodami ako Nebbiolo, Barbera, Dolcetto čo sú viac klasické odrody, ale už dávnejšie ako prvý priviedol naspäť k životu odrodu s názvom Nascetta.

Nascetta kedysi vychýrená odroda, z ktorej sa vyrábalo sladké víno podobné Tokaju, so zmienkou z roku 1877 bola vrátená späť do života v roku 1994 keď Valter s Elviom spolu vyrobili prvých 800 fľiaš.

Treba spomenúť aj jeho prácu pri záchrane 120 ročnej vinice spred fyloxéry, ktorú nafľašoval prvý krát v roku 2010.

 

Valter, miluje rôzne charaktery vín. Aj práve preto nájdete vo viniciach viacero odrôd, ale aj viacero klonov z danej odrody. Teší sa, keď má víno dušu, a tie jeho ho rozhodne majú.

Momentálne vinárstvo Elvio Cogno má vinice v plnej sile a víno z nich rozpráva jasne a hlasno odkiaľ pochádza.

valte fissore elvio cogno

Albeisa na hrdle fľaše.

Albeisa názov nesie po mestečku Alba, ktoré je hlavným mestom regiónu Langhe.

Typ fľaše pochádza zo začiatku 18 storočia, je to jeden z najstarších typov fľiaš. Výroba tejto fľaše zanikla koncom 19 storočia a prinavrátená bola v roku 1973, kedy vznikla nezisková organizácia s rovnakým názvom.

Táto fľaša sa môže používať iba členmi, pre ktorých platí viacero pravidiel.

Mať víno vo fľaši Albeisa je hrdosť. Nie je to len fľaša, nie je to len víno. Stala sa symbolom regiónu, tradícií a vášne ľudí z tohto regiónu.

Albeisa bottle





Späť do obchodu