Odroda NASCETTA

file... kráska z novella.

Z oblasti Piedmont určite poznáte ikony Barolo a Barbaresco.

Predpokladám, že odrody Dolcetto a Nebbiolo Vám znejú povedome tiež.

Počuli ste však o odrode Nascetta?

nascetta grape

Hrozno odrody Nascetta

 ...

Ak áno, rovno si objednajte

--> Anas-Cëtta Langhe Elvio Cogno 

... lepšiu ste ešte nemali.

 

Ak nie, čítajte ďalej ---->

 

Nas-cëtta: záhada aj v pôvode mena

Pôvod tohto mena a jeho význam nie je istý.

Čo však vieme je, že Nascetta, pochádza z obce Novello v provincii Cuneo, len 5 km južne od Barola. Prvá zdokumentovaná existencia Nascetty sa datuje do roku 1877, keď odrodu spomína Giuseppe dei Conti di Rovasenda, v eseji uvádza Nas-cëttu ako „delikátne hrozno a vynikajúce víno“.

V tom čase bola odroda vinifikovaná na aromatické sladké vína a pravdepodobne zmiešaná s inými bielymi odrodami z Piemontu (Moscato, Favorita).

 

 Lorenzo-Fantini-Monografia-sulla-Viticoltura-nella-Provincia-di-Cuneo-1879

Víno z Nascetty bolo porovnávané so sladkými vínami z Rheingau od vinára Schloss Johannisberg, a to nie len v tomto dokumente.


Nascetta, Nascette, Anascetta nie sú jediné varianty, ktorými je vinič pomenovaný. V roku 1878 spomína Giuseppe Nuvolone neznámu odrodu Darnasce, uvádza pri nej len, že dáva prvé víno. V roku 1879 sa zas spomína odroda Danascette.

Ťažko povedať prečo je v názvoch odlišnosť, snáď to je len výsledkom lokálnych nárečí a prispôsobení si pomenovania v rámci okolitých dedín. Z istotou však vieme povedať, že vinič Nascetty bol pestovaný už v 70tych rokoch 19. storočia.

Hláskovanie Nas-cëtta, sa opäť vrátilo do používania a môže sa používať len na označenie vín vyrobených v historickej podoblasti obce Novello, predstavuje návrat k dialektu, v ktorom sa vínna réva spomína s „ë“a  oddeleným „s“ od „c“.

 

Historickou hypotézou je hypotéza, ktorú predložil vinár Giovanni Gagna v roku 1873, v ktorej sa uvádzalo údajné synonymum so sardínskym Nasco, z ktorého mohol byť odvodený názov „Nascetta“; zdá sa však, že ide len o mylné presvedčenie tohto autora, keďže Nascetta a Nasco sú veľmi odlišné odrody viniča.

 

V minulosti ušľachtilá odroda skoro stratená v modernej dobe

Aj v roku 1883 Lorenzo Fantini označil Nascettu ako, vínnu révu, ktorá produkuje veľmi lahodné hrozno... ďalej píše, že sa pestuje vo veľkom množstve v oblasti Novello, kde veľmi dobre rodí.

vineyards in Novello

Vinice obce Novello

Mnoho informácií sa odovzdávalo ústne z jednej generácie na druhú. Ľudia z regiónu tvrdia, že vína z Nascetty sa tradične používali na cirkevné obrady. Čo mi dáva zmysel, keďže v tom období boli sladké vína vysoko vážené, a iba pre cirkev a šľachtu.

Výhodou týchto vín bolo, že vydržali vo fľaši aj niekoľko rokov. S Nascettou to totiž nie je jednoduché, je to nekonzistentná réva, ktorá sa ťažko pestuje. Jeden ročník bola úroda vysoká, ale zase ďalší rok nízka.

Hrozno je náchylné na hnilobu, aj Millerandage (nepravidelné dozrievanie bobulí). Nedozreté bobule dajú vínu nechcený trávnatý charakter, rýchlo však vedia prezrieť, a vyschnúť, čo má za následok vyšší cukor a alkohol. Extra náročná práca okolo viniča, Phyloxéra a dve svetové vojny boli dôvodom postupného zániku. Čo prežilo bolo nahradené priaznivejším a výnosnejším Nebbiolom.

Koncom 90tych rokov Nascetta prežívala už len v malom počte na okraji niekoľkých vinohradov.

 

1993 

V roku 1993 prijali Elvio Cogno a Valter Fissore spolu s ďalšími vinármi z Novella nezvyčajné pozvanie. Za prítomnosti novinára Armanda Gamberu odzátkovali niekoľko fliaš Nascetty z roku 1986.

Bola to láska na prvý dúšok. "Nascetta ohromila každého pre svoj jemný a elegantný profil. Bez ohľadu na vek víno sa vyvinulo v chuti smerom k štýlu passito a odolávalo statočne oxidácii" hovorí Valter Fissore. "Bolo úplne jedinečné a takmer sa podobalo Sauternes. Bolo to biele víno, ktoré nemá v Langhe obdobu."

Po tejto legendárnej ochutnávke boli Elvio Cogno a Valter Fissore presvedčení, že Nascetta je predurčená na skvelú budúcnosť. Experimenty začali okamžite v roku 1994, prvou úrodou.

Nezostal ani jeden vinohrad s Nascettou, a tak sa vinič vo viniciach musel hľadať a zbieralo sa z viníc v celom Novelle. Zberači museli študovať strapec za strapcom, pričom Nascettu spoznávali medzi ostatnými ako artefakty pri archeologickych vykopávkach.

Z tejto úrody vzišla prvá výroba, 800 fliaš Anas-Cëtta od Elvia Cogna. Išlo o „utajené“ víno bez klasifikácie. ktoré nebolo možné oficiálne prezentovať.

Práca Elvia Cogna a ďalších nadšencov z Novella stimulovala výskum a priniesla predovšetkým dôležité výsledky, dokázala vysokú kvalitu Nascetty.

V roku 2002 bola Nascetta akceptovaná/uznaná na výrobu vín Langhe DOC. V roku 2010 získala prestížnejšie uznanie svojho vlastného označenia Langhe Nas-cëtta del Commune di Novello DOC. Pôvod hrozna musí byť z oblasti Novello a na výrobu vína sa môže použiť iba odroda Nascetta (100%).

Momentálne prebieha proces hodnotenia viníc, aby sme mohli do budúcna označiť tie najlepšie (Cru).

cru vineyard nascettaJedna z potencionálnych Novello Cru viníc Pasinot 

 

Dnes sa odroda Nascetta pestuje na 40ha v Langhe, z toho tretinu tvoria vinice okolo mestečka Novello, kde sa odrode venuje 12 vinárov.

Nas-cëtta je jedna z najvzrušujúcejších, znovuobjavených odrôd 21. storočia. Skupina nadšených vinárov produkuje výnimočné vína, ktorých hodnota bude v nasledujúcich rokoch rapídne stúpať.

 

Veď presvedčte sa sami.

ochutnajte

Anas-Cëtta Langhe Elvio Cogno

 

 

 

Ak Vám chutil tento článok, a tešíte sa na ďalšie, sledujte ma na sociálnych sieťach.

facebook insta icon (3) (1)

facebook icon_0 facebook icon_1

Späť do obchodu