Rodríguez de Vera

 Pepe Rodríguez de Vera: progresívny vizionár inšpirovaný minulosťou

...starým viniciam dávame šancu na nový život, ony nám to vrátia v unikátnosti chuti. Pepe

pepe rodriguez de vera winemaker

Narodený v roku 1987 do rodiny, ktorá je spojená s vinohradníctvom už 7 generácii, no víno bolo skôr hobby. Podstatnou súčasťou histórie rodiny bolo lekárnictvo. Pepe sa vyučil za lekárnika a následne začal pracovať v rodinnej lekárni, no veľa času trávil vo viniciach. Hrozno z viníc sa stále predávalo, no jeden rok (2007) sa rozhodol nechať si malú časť hrozna z viníc Finca Casalta a skúsiť si vyrobiť vlastné garážové víno. 

S veľkým nadšením a predstavami dával vínu maximum, no ani to nestačilo. Víno po pár mesiacoch skončilo v kanále. Pre mnohých by to znamenalo rýchly koniec, no Pepe videl výzvu.

Odišiel do Madridu študovať enológiu a vinohradníctvo, aby sa v roku 2010 mohol vrátiť a skúsiť to s vínom znovu.

Opäť v garáži, teraz už aj s kamarátom Nicolás Ramírezom a vlastnými vedomosťami. Víno im chutilo, čo bol úspech, no kúpiť ho nik nechcel. Prácou v lekárni však projekt dotoval a našiel aj spôsob ako si ho predať sám.

Jeho brat Alejandro v tej dobe pracoval v Londýne a tak tam víno začali importovať, otvorili si aj malú predajňu.

Po roku však nastal problém so značkou, kedže pod tou istou značkou už dlhšie fungovala distribučná spoločnosť s vínom v Hong Kongu.

Pepe sa s majiteľom stretol a obaja usúdili, že spoločne značku vybudujú lepšie. Dnes tak môžete nájsť vinotéku v Hong Kongu, Madride, Londýne, Kanárskych ostrovoch aj v Hondurase. Niekoľko ďalších sa pripravuje na otvorenie.

Finca Casalta, srdce aj motor projektu, domov. 

finca casalta rodriguez de vera winery

Areál okolo vinárstva má 500 hektárov. Atmosféru a terroir vytvára prírodné jazero s plameniakmi, 600 ročné duby a 22ha viníc. To všetko v nadmorskej výške 960metrov nad morom neďaľeko mesta Chinchilla de Montearagón vo vinárskej oblasti Almansa.

pelicans rodriguez de vera winery

Rástol záujem i výroba a aj energie ešte bolo dosť. Pepe s rodinou sa rozhodli expandovať. Namiesto kupovania hrozna však začali hľadať staré vinice, ktoré ešte majú čo ponúknuť a neboja sa ísť aj mimo svojho regiónu. Už teraz majú vinice v oblasti Almansa, Jumilla, Méntrida, Utiel-Requena, Alicante.

Vnímajú charakter každej jednej vinice, dostávajú svoje názvy. Hrozno je spracované a víno fľašované samostatne pod vlastnou etiketou.

Aj dnes je Pepe evidentne pri chuti pridávať ďalšie charaktery do skupiny.

Momentálne spolupracuje s univerzitou vo Valencii na záchrane pôvodných odrôd viniča Esclafagerre, Forcallat blanco, Valencí negre, Arco alebo Gustico de Elche z viníc čo sa nachádzajú v národnom parku Mata-Torrevieja. 

Od roku 2020 sa prvé vína z týchto odrôd začali fľašovať pod značkou Sopla Laviente (naturálne vína s prívlastkom Valencia).

 finca casalta estate vineyards

Nie tak ďaleko od domova, Pepe, otec a pes našli tri menšie vinice, čo im stačilo na to, aby vytvorili projekt. Vinič bol zanedbaný, viac než 7 rokov sa ho nik nedotkol, a tak vo viniciach trávili mnoho času. Najčastejšie bol vo viniciach Pituco, Pepeho pes, a tak nad názvom dlho nepremýšľali. Pituco nás chcel tiež obdariť úsmevom a láskou, a tak nám poslušne zapózoval aj na etikety. 

Pituco viticultor - vinohradník Pituco

Momentálne je oživených a v produkcii 7,5ha viníc v lokalite La Semilla. Necelých 1000m n.m. z nich robí jedny z najvyššie položených viníc v regióne Jumilla. Nájdeme tam 80+ ročný vinič, niektoré z hláv ešte na svojich podpníkoch z obdobia pred fyloxérou. Z odrôd tam nájdeme pôvodnú odrodu regiónu a to Garnacha Tintorera, ale aj Syrah či oslňujúci Monastrell.

monastrell rodriguez de vera winery

Raz po vianočnej večeri prišiel za Pepem strýko so slovami: "Po svojej pra-pra babičke máme v rodine 120+ ročnú vinicu v Nava de la Asunción (Segovia), vo vinárskom regióne Rueda. Šťastné a veselé Vianoce!"

O vinice sa po generácie starala vzdialená rodina, hrozno sa predávalo za pár centov. Väčšia časť bola ešte zachovalá, no skoro tretina zničená a zanedbaná. 

Jednalo sa o vinice odrody Verdeja (predchodcu odrody Verdejo), t.j. niečo veľmi výnimočné. S obnovou viníc sa začalo okamžite. Vznikol projekt Viñadores de Castilla, kde s veľkou pomocou lokálnych vinárov (Víctor a Ventura) sa vinice podarilo obnoviť a ukázať svetu to najlepšie z regiónu Castilla y León.

 

Za ďalším projektom si to Pepe zamieril do Andalúzie kde zhromažďujú perly z oblasti Jeréz či Montilla-Moriles, Sanlúcar de Barrameda, El Puerto de Santa María a ako sám vraví, kde ho vietor zaveje.

Projekt dostal názov Sopla Poniente. 

Matacán to je Pepeho 300.

Vo filme 300 to bolo 300 najlepších bojovníkov Sparty, u Pepeho to je 300 fliaš toho najlepšieho vína čo za daný rok vyrobil naprieč všetkými projektami. Áno, jeden jediný sud (225litrov) unikátneho vína, ako symbol kvality a motivácia pre Pepe Rodriguez de Vera.

Motivovaný nájsť unikátne vinice zablúdil až do blízkosti Fuensalida (Toledo), kde ho zaujali 110+ ročný Moscatel i Garnacha z obdobia pred fyloxérou. S majiteľom (Santi Peña) sa rýchlo zhodli na spolupráci keďže ich spája spoločná filozofia zachrániť tieto výnimočné vinohrady. Takto jednoducho vznikol projekt Atalaque.

pepe rodriguez de vera sunset vineayrds

 

Starý vekom, ale mladý duchom. Superhrdina. Vyrieši všetky problémy sveta hneď po prvom dúšku.

Pureta vermuth vyrobený podľa rodinnej receptúry.

Pepeho dovolenka na Ibize nemohla priniesť nič iné ako spoluprácu, tentokrát to ale nie je víno. Vôňu ostrova k Vám prenesie vodka Saline priamo z mora, pričuchnite si.

 Možnosti sú nekonečné.

pepe rodriguez finca casalta winery roof

Pepe Rodríguez de Vera: progresívny vizionár inšpirovaný minulosťou





5 položiek celkom

Stránka 1 z 1 - 5 položiek celkom

Späť do obchodu