Ako identifikovať chute v kvalitných vínach

 

Áno, víno je na pitie a má chutiť. Ale, čo ak je víno viac, ako len nápoj a viem Vám dať viac.

 Len si spomeňte, je súčasťou výnimočných udalostí, v súkromí aj v práci. Vytvára a buduje vzťahy. Je romantické, ale aj profesionálne.

Víno je dôvod, nájsť si čas na seba, ale aj na priateľov.

 Každý dúšok vína je zážitok, prenesie Vás stovky či tisícky kilometrov tam, kde je krásne. Cítiť v ňom lásku, oddanosť aj tvrdú prácu. Stačí, ak máte záujem a predvedie sa v plnej kráse.

Nechcete predsa vidieť len časť obrázku. Takže 1 alebo 2?

to ako vnimame svet zavisi on nasich vedomosti 1080 (1)

Váš mozog neustále kombinuje informácie prichádzajúce v reálnom čase, ale aj minulé skúsenosti, to čo máte naučené a aj to čo ste si práve prečítali, aby tak vyvolal emóciu, pocit, názor.

 Pre mňa je dôležité, aby môj zákazník, mohol vnímať víno viacerými vnemami. Aj práve preto v opise vína nájdete fotografie viníc aj vinárov, ako aj ich príbeh. Nájdete tam opísaný proces výroby a aj informáciu za akých okolností si ideálne vychutnáte víno.

 Vnímajte víno na úplne novej úrovni, stačí pochopiť myšlienku a úsilie, ktoré sú nachádzajú v každej fľaši.

 

Začíname

Pokiaľ sa práve nechystáte na majstrovstvá sveta someliérov, alebo na skúšku, hodnotenie zrakom pre Vás nemá žiaden zmysel. Nie je Vám predsa jedno akú farbu má víno? - vek vína viete zistiť aj z etikety. Že víno nie je perfektne číre, a čo? – na zachovanie aromatík sa drasticky nefiltruje. Čo Vám tak napovedia slzy? – ako víno chutí? - to ťažko.

 Poďme sa sústrediť na podstatnejšie veci. Máme tu arómu a chuť.

 Vôňa nám vytvára prvý dojem, páči/nepáči. Ak víno nechutí tak ako vonia máme problém. Milujem vína, ktoré nepotrebujem ani piť, stačí mi strčiť nos do pohára a nadýchať sa ho.

 

Je z čoho vyberať, chutí je veľa, ale dnes som pre Vás vybral tie, čo používam často. Skúste si najprv potrénovať predstavivosť pri každom obrázku, ak si viete vybaviť tri z každej kategórie, gratulujem. Ste na tom lepšie, ako ja pol roka po tom, čo som sa someliérstvu začal venovať a zároveň lepšie ako 50% "someliérov" na svete. 

1. kvetiny 

Flavours 1080_1 floral

 

2.citrusy

Flavours 1080_2 citrus

 

3. jadroviny a kôstkoviny

Flavours 1080_3 stonefruit

 

4. červené ovocie

Flavours 1080_4 red

 

5. modré a čierne ovocie

Flavours 1080_5 blue

 

6. tropické ovocie

Flavours 1080_6 tropical

 

7. sušené ovocie a ovocie spracované

Flavours 1080_7 processed

 

8. bylinky

Flavours 1080_8 herbs

 

9. zelenina a korenie

Flavours 1080_9 veggie spices

 

10. sladké a mliečne chute, pečivo

Flavours 1080_10 condiments

 

11. orechy

Flavours 1080_11 nuts

 

12. huby a chute prírody

Flavours 1080_12 other

Základ je spomaliť a venovať sa na chvíľku iba vínu.

Nesnažte sa rýchlo hľadať a menovať. Poďte na to s kľudom a systematicky, prechádzaním kategórii a výberom z nich. Predstavte si chute z konkrétnej skupiny po jednej a hľadajte spojitosť.

Tréning robí šampióna.

 

Vôňa

Základ je užiť si tú vôňu, samozrejme zakrúžením pohára napomôžte uvoľniť alkohol, ktorý je nositeľom aromatickej zložky. Nakloniť pohár na 45° a šup nos tesne nad hladinu a pomaly dýchať. Prvý krát 5 sekúnd a von. Zakrúžte znovu, a nos ide dnu, pomaly dýcham. Neexistuje nič len víno a ja. Vnímanie chutí v nosohltane, je to skoro totožné s vnímaním chute pitím. Nie viac než päť krát, ak to má dávať zmysel.

 

 

Chuť

Napite sa, nie veľa-nie málo. Tak akurát na to, aby sa dalo s vínom v ústach jazykom pohrať. Víno presúvajte tak, aby sa dostalo všade aj 15 sekúnd. Po prvý krát si ho len oťukajte, uvedote si, že prvý dúšok Vám len pripraví prostredie pre ten druhý. Nastaví chuťové poháriky, zneutralizuje to čo ste jedli, či pili pred tým.

Napite sa druhý krát, pomaly presúvajte víno zo strany na stranu, receptory začínajú pracovať. Sekundové záblesky vnemu teploty, kyselín(kyslosti), nasleduje váha vína (ľahšie, ťažšie, akurát). Po doznení, sotva pár sekúnd neskôr, začínajú sa nám rozvíjať chute. Ideme opäť po kategóriách. Takto opakujem znova päť krát a tak dám pauzu. Až v závere pocítime horkosť a sladkosť zabalené v chuti.

Môžete opakovať, kým Vám fľaša stačiť bude.

 

Ja víno milujem, priznám sa, často sa nechám uniesť. V opise vín slovami vyjadrujem nielen chute, ale aj emócie, ktoré pri ochutnávaní zažívam. Každé víno je iné, aj pre to v mojich opisoch nenájdete zhodu. Na začiatok som vybral 35 vín so zaujímavými profilmi, zo štyroch krajín, také hravé i chutné zároveň.

Zaujíma ma, aké emócie budú moje vína evokovať Vám? 

Choďte a bavte sa.

facebook insta icon (3) (1)

official button eshop winebuyer sk

 

 

Pre profesionálne hodnotenie sú potrebné teoretické znalosti. Informácii je veľa a každým dňom ich pribúda. Aby ste tie informácie nasali, treba sa tomu venovať aktívne niekoľko rokov, nedá sa to unáhliť.

Pri hodnotení je veľmi podstatné, kto Vás učil a na akých vínach ste si svoje parametre/vnemy kalibrovali. Každý predsa posudzuje víno podľa svojich vedomostí a skúseností, čo v niektorých prípadoch môže znamenať obmedzenie. Nezabúdajme, že sú ľudia, ktorí sa tomu venujú roky, každý deň a na vysokej úrovni. Nie každý kto sa menuje someliérom ním aj naozaj je.

 

Ak Vás článok bavil, zdieľajte, ak sa tešíte na ďalšie príspevky a články, sledujte moje stránky na Facebooku a Instagrame.

 facebook icon_0                                                     facebook icon_1

Víno robí každý deň ľahší, menej uponáhľaný, redukuje napätie a prináša viac tolerancie. Čo viac si v dnešnej dobe priať.

            

Späť do obchodu