Bobal Tinácula Las Calzadas

Vinárstvo: Las Calzadas

Odroda: Bobal

Pôvod: Španielsko - Castilla-La Mancha - Ribera del Júcar

Cuvée: Tinácula limitovaná séria (12674 fliaš)

...venované všetkým tým tínedžerom, čo potajomky ochutnali víno svojej rodiny

 

Čo od vína očakávať?

Autentické, antické a bobalikátne.

Prenesie Vás do mediteránskej záhrady, kde ochutnáte čierne olivy, figy, granátové jablko aj datle. Plod moruše čiernej Vám spadol do bylinkového záhona s oreganom, tymianom a šalviou. Nevadí, pridalo mu to na chuti. 

Pri odchode Vás zaujme ohnisko, čo nedávno niekto uhasil, a tak zakopnete do kopy spadnutého lístia.

Závan histórie a stredomorskej kuchyne.

Spôsob výroby

Vinice sú obhospodarované ekologickými a organickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov.

Priemerný vek vinice je 65 rokov a niektorým amforám (tinaja) už ťahá na 120.

Zber a selekcia ručne. Odstopkované a pomleté hrozno maceruje 10 dní a tak sa opatrne prelisuje. Po alkoholickej spontánnej fermentácii v nerezových tankoch sa víno stáča do 500 litrových hlinených amfor (tinaja), kde strávi 6 mesiacov. Každý mesiac sa presúva z jednej amfory do druhej, takto sa víno prirodzene čistí od sedimentov.

Bez filtrácie sa fľašuje a čaká vo fľaši kým bude v ideálnej kondícii. V tomto prípade to bolo ďalších 6 mesiacov.

Ročník 2019

 Objem fľaše 0,75l, Alkohol 14,1 %

Ideálne servírovanie 19-21°C, víno v kondícii 2 hodiny po otvorení; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni

v prípade uskladnenia top kvalita 4 roky pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (3 roky)

Na dotaz
€22 / ks €22 / 1 ks

Las Calzadas

Vinárstvo sa nachádza neďaleko dediny Pozoamargo s 300 obyvateľmi a dlhou históriou výroby vína.

Za čias Rímanov sa tu vybudovali dve významné cesty, ktoré sa spájali kúsok za dedinou, odtiaľ pochádza aj názov vinárstva, Los Calzadas = cesty.

Jedna viedla z historického mesta/prístavu Carthago Nova (dnes Cartagena) do mesta Complutum (čo je dnes mesto Alcalá de Henares 40km severne od Madridu).

Druhou bola cesta z mesta/prístavu Sagunto do mesta Córdoba.

Tinácula je latinský názov pre tinaja (hlinená nádoba/amfora).

roman road los calzadas tinacula

Splnený sen.

Rok 2012, mladý študent, Daniel Sevilla nastupuje na Univerzitu La Rioja v meste Logroño. Okrem teórie naberá bohaté skúsenosti prácou v rôznych vinárstvach v tomto ikonickom regióne.

daniel sevilla los calzadas

2015, Daniel vyprace garáž a doň si prinesie dve 300 ročné amfory čo našiel doma a tretiu si požičia od kamaráta. Otec mu sľúbil, že mu poskytne hrozno z rodinnej 80 ročnej vinice. A prvý ročník projektu Daniel Sevilla je na svete. 

Konečný výsledok ho len utvrdí v tom, že má zmysel vrátiť sa domov. Vinič má stále čo ponúknuť, už len postaviť vinárstvo.

Ešte v tom roku sa podujal urobiť si doktorát na Univerzite v Castilla La Mancha, čo sa mu podarí úspešne ukončiť v roku 2016.

first vintage los calzadas bobal

Rok 2016. Po úspechu z minulého roku, pracuje na druhej várke vína z garáže,  a popritom sa ale zamestnal vo vinárstve Casa Gualda, keďže toto hobby je finančne náročné.

Všetko to úsilie stojí za to, ročník 2016 sa vydaril a prvých 100 fliaš s nálepkou Tinácula je na svete. 

Začiatok roku 2017 využije na obohatenie vedomostí. Vydal sa pracovať do dvoch vinárstiev, jedno v Austrálii a jedno na Novom Zélande.

Už v lete sa však vracia domov, má tri mesiace na to aby postavil vinárstvo a zozbieral úrodu.

 

V Danielových predstavách vinárstvo reprezentuje tradície a má si uctiť kultúru výroby vína z minulosti. Myslí aj na Rímanov a ich cesty, tiež na kamene a hlinu, keďže to všetko súvisí s miestom kde by malo vinárstvo stáť.

winery los calzadas bobal tinacula 

Za pomoci rodiny a priateľov si svojpomocne vybudoval vinárstvo, čo pripomína tie zo začiatku 20teho storočia, z hliny, z dreva a kameňa.

S otcom prechádzajú celý región, hľadajú, zvážajú a opravujú staré amfory do vinárstva, vinobranie je už za dverami.

 

old amforas found los calzadas

Na to aby to Daniel a rodina utiahli, Daniel začal pracovať pre vinárstvo Dahesa de Luna, ale zároveň sa mu podarilo vyrobiť a nafľašovať 10 000+ fliaš.

2018. Vypredané víno a vlna záujmu len prispela k myšlienke sprístupniť vinárstvo verejnosti. K degustáciám a prehliadkam vinárstva už v lete pribudla aj reštaurácia.

Na tento ročník sa mali možnosť pripraviť o trocha viac, prikúpili vinice a dali svojmu projektu názov, Las Calzadas. 

Ročník 2018 bol znovu úspešný, 20 000 vyrobených fliaš a získali aj ekologický certifikát.

restaurant los cazadas

2019. Záujem zo strany návštevníkov a distribútorov je enormný. Okrem Španielska si aj importéri z Fínska, Belgicka, Číny i USA našli cestu k Las Calzadas. Mne sa ich podarilo objaviť až o rok neskôr, ale víno mám už z tohto ročníka.

Dokonca aj poniektorí vinári z iných regiónov Španielska sa prídu učiť ako pracovať s amforami.

Koncom roka, ale už idú naplno aj s výrobou, kapacita 25 000 fliaš je maximálna.

cobbles stones vineyard los calzadas old vines bobal

Filozofiou rodiny je starať sa o vinice ekologicky, rešpektujúc prírodu a vyrábať víno tak ako to robili Rímania, v amforách.

Žiadna chémia vo viniciach, žiadne prídavky do vína. Naturálne víno vyrobené doma s visačkou hand made.

cellar los calzadas spain amforas

V priestoroch vinárstva nájdete amfory a obrazy všade kam sa pozriete.

Obrazy maľuje Danielova mama Josefina, aj etikety sú jej dielom.

Rodinnú firmu ešte dopĺňa otec José Julián Sevilla, ktorý sa staral o rodinné vinice, ale aj pracoval ako vinár pre miestne združenie.

Las Calzadas family

 

Tie väčšie amfory majú aj 150 rokov a tie menšie im zatiaľ, vo veku 87 rokov, stále vyrába ručne Tomás Gómez Orozco, jeden z posledných tradičných výrobcov keramiky v Španielsku.

(pozrite si aj video)

 Tomas Ororzco amfora los calzadas clay





Späť do obchodu