Pinot blanc Heidi Schröck & Söhne

Vinárstvo

Heidi Schröck & Söhne

Odroda: Weissburgunder (Pinot blanc - Rulandské biele)

Pôvod: Rakúsko - Burgenland - Neusiedler See

Čo od vína očakávať?

Delikátne, trocha hanblivé s vôňou bielej broskyne a jazmínového kvetu. Po chvíli to ale žiadna hanblivka nie je. Hitparáda začína čerstvo narezaným ananásom, sladkokyslým letným jablkom, šťavnatou maslovou hruškou i broskyňou s lístkom mäty. No hlavnou hviezdou je mineralita podobná topiacemu sa snehu v ústach (spomienky z detstva). Nečakajte, že Vám bude jeden pohár dosť.

Spôsob výroby

Vinice sú obhospodarované ekologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov.

Hrozno sa zbiera ručne, je kompletne odstopkované a fermentuje v nerezových tankoch pri teplote 14-16°C, kde potom aj vyzrieva po dobu 7mich mesiacov. 19-20°C.

Ročník 2021

Zvyškový cukor 1 g/l

Kyselinky 5,3 g/l

Objem fľaše 0,75l, Alkohol 13,5 %

Ideálne servírovanie 10-12°C, víno v kondícii 15minút po otvorení; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj ďalšie 2 dni

v prípade uskladnenia top kvalita 3 roky pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom stráca s charakteru

Na dotaz
€22 / ks €22 / 1 ks

Heidi Schröck & Söhne

 Pestrá minulosť územia Burgenlandu je na samostatný článok. Čo sa ale odzrkadlilo na vývoji regiónu je boj o územie medzi Maďarskou a Nemeckou ríšou. 

Vyplienenie regiónu znamenalo iba jedno, a to obsadzovanie regiónu usadlíkmi raz z jednej, a potom zase z druhej strany.

Aj takto sa dá vysvetliť prítomnosť odrôd viniča Furmintu, Muškátu či slávneho vína Ruster Ausbruch z mestečka Rust.

 

Píše sa rok 1780 a rodina Schröck prichádza zo západného Nemecka do mestečka Rust a začína s farmárčením. Nebol to len vinič, ale bol dôležitou súčasťou. 

Heidi Schröck, 22 ročná preberá vinárstvo po svojich rodičoch, bez skúseností, ale zato s odhodlaním posunúť ho ďalej. Učí sa a skúsenosti naberá vo vinárstvach v Nemecku i Južnej Afrike.

No ako tvrdí sama, najviac sa naučila a stále učí na vlastných chybách.

 

Žena vo vinárstve v 80tych rokoch? Možno bežnejšie v novom svete, ale v konzervatívnom Rakúsku bola medzi prvými. Aj práve preto k nej vzhliadajú mnohé vinárky z celého sveta.

Heidi, myslením veľmi progresívna so slabosťou na minulosť. Miluje Furmint, v roku 2014 vysadila Lipovinu, experimentuje s odrodami, zároveň bola jednou z hlavných osôb čo prinavrátila kedysi slávne víno Ruster Ausbruch k životu. 10 rokov bola "šéfkou" združenia Cercle Ruster Ausbruch. 

Heidi Schrock grape vineyard 

Asi takto nejako by som obrázkom opísal Heidi a jej vína. V preklade: víno hravé, bezprostredné, schopné podať informáciu z daného regiónu, ale čo je najdôležitejšie, stále pozitívne, usmievavé s neskutočnou energiou.

Heidi Schrock Georg Johannes Neusiedler See

Mesto Rust kde sa nachádza vinárstvo a vinice je len 6 km od hraníc s Maďarskom, alebo hodinku južne od Viedne pri Neusiedler See (Neziderskom jazere). A práve jazero je veľmi dôležitým faktorom pri pestovaní viniča v oblasti vôbec. Veľká plocha jazera (aj napriek svojej hĺbke iba 1,5 metra), poskytuje ochranu proti mrazom v apríli a zároveň pomáha vlhkosťou k tvorbe ušľachtilej plesne Botrytis na bobuliach.

Heidi Schrock Georg Johaness wine cellar passion

Aktuálne svoju lásku a nadšenie pre región a vína odovzdáva novej generácii, synom-dvojičkám, menom Georg and Johannes. Georg naberá nové skúsenosti tiež z rôznych vinárstiev v Bordeaux, Nového Zélandu čí Toskánska. Je to on, čo momentálne prináša nové postupy, či pohľady na výrobu vína.

Heidi Schrock Georg Johaness vineyards grapes Rust Neusiedler See

Vinice nemajú žiadnu nálepku, pristupujú k nim zodpovedne, používajú len udržateľné poľnohospodárske metódy a zdravý rozum.

Momentálne obhospodarujú 10ha viníc s ročnou produkciou 45-50 tisíc fľiaš. 

              

Späť do obchodu