Rioja - Garnacha Bodegas Horola

Vinárstvo

Bodegas Horola

Odroda: Garnacha (2500 fliaš)

Pôvod: Španielsko - La Rioja - Valle del Najerilla

Čo od vína očakávať?

Statné, záhadné a očarujúce.

Fialky s čerešňami z oblasti Picota del Jerte a trnky. Púčiky sušenej damašskej ruže zaliate brusnicovým džúsom. Sušené hríby zo Žipovského lesa, kúsok kože a petrichor. Úlomok vanilkového lusku z Madagaskaru. 

Na dlhé zimné večery pri kozube.

Spôsob výroby

Staré 40-100 ročné vinice (650m n.m.) sú obhospodarované s rešpektom a dôrazom na biodiverzitu, bez chemických hnojív a pesticídov.

Hrozno sa zbiera ručne od začiatku Októbra. 4t na 1 ha. Odstopkované a pomleté ide priamo do 500 l francúzskych sudov kde fermentuje (10 dní). Počas fermentácie sa sudy rotujú, a to 8 krát ráno a 8 krát poobede. Rmut sa presunie do lisu kde sa jemne lisuje, čisté víno mieri naspäť do suda na nasledujúce 3 mesiace. Zo sudom sa rotuje raz do týždňa a tým sa nahrádza klasická batonáž. Víno ostáva v sude kým neskončí malolaktická fermenácia čo môže trvať 11 mesiacov.

Jemná filtrácia, zmiešanie a následné fľašovanie. Potom už len oddych vo fľaši 6 mesiacov a môže sa na predaj.

Ročník 2016

Zvyškový cukor 2 g/l

Kyselinky 5,7 g/l

Objem fľaše 0,75l, Alkohol 14,5 %

Ideálne servírovanie 20-22°C, víno v ideálnej kondícii 2 hodiny po otvorení s dekantovaním, ozaj potrebuje vzduch, otvorte deň pred podávaním; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni

v prípade uskladnenia top kvalita 6 rokov pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom mierny pokles kondície (2 roky)

Na dotaz
€32 / ks €32 / 1 ks

Bodega Horola

Rioja

Prvá zmienka o výrobe vína v regióne je z 11. storočia pred Kristom, keď sa tu usadili Féničania.

Víno však bolo po dlhé roky tajomstvom, pilo sa len lokálne až kým neprišla séria technologických vymožeností a ekologických katastrof.

Víno bolo bežne skladované v neuzavretých amforách, a tak sa z neho rýchlo stával ocot, vplyvom oxidácie.

 

Kvalitu a životnosť vína predĺžilo skladovanie v sudoch, taktiež aj preprava bola jednoduchšia. To Španieli odkukali od Francúzov z Bordeaux. Kým sa však "francúzske" skladovanie v sude udomácnilo prešlo aj viac ako 100 rokov. Nič francúzske totiž nebolo populárne, a to následkom vpádu Napoleonových vojsk.

 

Exportu pomohol v polovici 19. storočia železničný systém, ktorý prepojil región s prístavom Irun a Bilbao.

railway carriege for wine rioja

Mnoho bývalých kolónii bolo vhodných na export (severná a južná Amerika), ale aj na obchodovanie. Sudy z francúzska boli drahé a "francúzske" a tak cestou späť lode doviezli sudy americké, čo sa stalo štandardom pri výrobe vína Rioja.

Rok 1863 znamenal pre Francúzsko a francúzske vína katastrofu, keďže všetky vinice im zničila fyloxéra (taká malá voška). Niekoľko vinárov tak prišlo pracovať do Španielska, zvýšili kvalitu a víno so značkou Rioja poznal celý svet.

diplom for rioja wine from Bordeaux

Všetko sa zdalo byť ideálne, až kým neprišla fyloxéra koncom 19. storočia aj do Španielska, kde sa z ňou ale vysporiadali podstatne rýchlejšie ako vo Francúzsku, keďže sa už vedelo čo s tým.

Začiatkom 20. storočia začala vojna a tak celá Európa ako aj tento región ostali zničené. Prežilo iba niekoľko väčších vinárstiev a aj zopár rodín, ktoré obhospodarovali ten svoj kúsok.

Španielsko a Rioja sa prebrali a otvorili svetu až niekoľko rokov po smrti diktátora Franca, v polovici 20. storočia.  

 

 

Jednou z mála rodín, ktoré dali viniču šancu aj napriek ťažkému obdobiu bola rodina Hornos. Victor Hornos vysadil v roku 1920 najstaršiu vinicu Bodega Horola.

 

Do 80-tych rokov to bola iba jediná vinica, o ktorú sa starali. Hrozno sa zozbieralo a časť sa predala, ale stále sa vyrobilo aj nejaké víno pre rodinu. 

Carmelo (Victorov syn) a neskôr jeho syn Javier sa síce o vinicu starali, ale bolo to skôr hobby, keďže profesionálne boli od výroby vína vzdialení. Vo viniciach však vyrástli Adrián a Syam, synovia Javiera.

Život na dedine a vo viniciach sa im zapáčil natoľko, že starší Syam ostal pomáhať dedovi a otcovi vo vinici. Adrián odišiel študovať enológiu a obaja sa začali pohrávať s myšlienkou vlastného vinárstva.

Návratom Adriána už nič nebránilo aby ich spoločný projekt pomenovali Bodega Horola. Ich prvé vína, ktoré sa dostali pod etiketu Bodega Horola boli Horola Tempranillo a Horola Garnacha z ročníku 2012 a predstavili sa na trhu v roku 2014.

Saym and Adrian in the cellar Bodega horola

Zloženie vinárstva je teda jasné. Syam, ktorý strávil roky vo viniciach s dedom má na starosti vinice. Vo viniciach sa snaží udržať rovnováhu a pritom využíva ekologický a organický prístup a aj zdravý rozum.

Otec Javier má na starosti prezentáciu vinárstva a Adrián sa venuje výrobe.

Úžasný tím, ktorý aj napriek rozdeleným úlohám stále pracuje spolu.

 

Vinice sa nachádzajú vo vyšších polohách regiónu Rioja (600 - 750m n.m.), a práve preto majú podstatne nižšiu produkciu. Toto bol aj hlavný dôvod prečo sa vinice zachovali, keďže v 80-tych rokoch prišiel boom a väčšina viníc v nižších polohách sa transformovala na ľnovšie a viac produktívne.

vineyard garnacha dog la rioja bodega horola

Momentálne vinárstvo obhospodaruje 17 malých kúskov viníc (8ha) na kopcoch v okolí mestečka Baños de Río Tobía (La Rioja Alta), ktoré sú vekom medzi 30 - 100 rokmi.

100 years old garnacha vine bodega horola

Filozofia vinárstva je postavená na rodine. Každý člen rodiny je vo viniciach, vo vinárstve, ale aj pri prezentovaní vinárstva. Vážia si a rešpektujú staré vinice čoho výsledkom je kvalita hrozna, ktorá vystihuje ten ich terroir (teroár). Víno nechávajú vyniknúť s použitím minimálneho efektu sudov.

winter in vineyards bodega horola

Späť do obchodu