Gelber Muskateller Heidi Schröck & Söhne

Vinárstvo

Heidi Schröck & Söhne

Odroda: Gelber Muskateller (Muscat Blanc à Petits Grains)

Pôvod: Rakúsko - Burgenland - Neusiedler See

Cuvée: #nofilter#purearoma

 

Čo od vína očakávať?

Krásny príklad nenadopovaného muškátu. Príjemne aromatické, šťavnaté a svieže. Kombinácia kamilky, lipového kvetu a medovky s citrónovou šťavou, šťavou z klementínky. Jemná sladkosť vanilky balansuje štipku horkosti z bieleho grapefruitu. Intenzívne osviežujúce a precízne v chuti a textúre.

ps: Ideálny spoločník, má rad leto a párty (pozn. neodvráva)

Spôsob výroby

Vinice sú obhospodarované ekologickými metódami, bez chemických hnojív a pesticídov.

Hrozno sa zbiera ručne, je kompletne odstopkované. a fermentuje na šupkách 5 dní pri teplote 19-20°C. Vyzrieva v pivnici v 1500l a 2000l agátových sudoch po dobu 9tich mesiacov.

Ročník 2021

Zvyškový cukor 1 g/l

Kyselinky 6 g/l

Objem fľaše 0,75l, Alkohol 13%

Ideálne servírovanie 8-10°C, víno v kondícii 2 až 3 hodiny po otvorení - potrebuje vzduch (možno zrýchliť dekantáciou), najlepšie chutilo na druhý deň; po otvorení - zaštupľované vydrží v kvalite aj 3 dni

v prípade uskladnenia top kvalita 5 rokov pri teplote 14°C a 60% vlhkosti, potom stráca s charakteru

Na dotaz
€21 / ks €21 / 1 ks

Heidi Schröck & Söhne

 Pestrá minulosť územia Burgenlandu je na samostatný článok. Čo sa ale odzrkadlilo na vývoji regiónu je boj o územie medzi Maďarskou a Nemeckou ríšou. 

Vyplienenie regiónu znamenalo iba jedno, a to obsadzovanie regiónu usadlíkmi raz z jednej, a potom zase z druhej strany.

Aj takto sa dá vysvetliť prítomnosť odrôd viniča Furmintu, Muškátu či slávneho vína Ruster Ausbruch z mestečka Rust.

 

Píše sa rok 1780 a rodina Schröck prichádza zo západného Nemecka do mestečka Rust a začína s farmárčením. Nebol to len vinič, ale bol dôležitou súčasťou. 

Heidi Schröck, 22 ročná preberá vinárstvo po svojich rodičoch, bez skúseností, ale zato s odhodlaním posunúť ho ďalej. Učí sa a skúsenosti naberá vo vinárstvach v Nemecku i Južnej Afrike.

No ako tvrdí sama, najviac sa naučila a stále učí na vlastných chybách.

 

Žena vo vinárstve v 80tych rokoch? Možno bežnejšie v novom svete, ale v konzervatívnom Rakúsku bola medzi prvými. Aj práve preto k nej vzhliadajú mnohé vinárky z celého sveta.

Heidi, myslením veľmi progresívna so slabosťou na minulosť. Miluje Furmint, v roku 2014 vysadila Lipovinu, experimentuje s odrodami, zároveň bola jednou z hlavných osôb čo prinavrátila kedysi slávne víno Ruster Ausbruch k životu. 10 rokov bola "šéfkou" združenia Cercle Ruster Ausbruch. 

Heidi Schrock grape vineyard 

Asi takto nejako by som obrázkom opísal Heidi a jej vína. V preklade: víno hravé, bezprostredné, schopné podať informáciu z daného regiónu, ale čo je najdôležitejšie, stále pozitívne, usmievavé s neskutočnou energiou.

Heidi Schrock Georg Johannes Neusiedler See

Mesto Rust kde sa nachádza vinárstvo a vinice je len 6 km od hraníc s Maďarskom, alebo hodinku južne od Viedne pri Neusiedler See (Neziderskom jazere). A práve jazero je veľmi dôležitým faktorom pri pestovaní viniča v oblasti vôbec. Veľká plocha jazera (aj napriek svojej hĺbke iba 1,5 metra), poskytuje ochranu proti mrazom v apríli a zároveň pomáha vlhkosťou k tvorbe ušľachtilej plesne Botrytis na bobuliach.

Heidi Schrock Georg Johaness wine cellar passion

Aktuálne svoju lásku a nadšenie pre región a vína odovzdáva novej generácii, synom-dvojičkám, menom Georg and Johannes. Georg naberá nové skúsenosti tiež z rôznych vinárstiev v Bordeaux, Nového Zélandu čí Toskánska. Je to on, čo momentálne prináša nové postupy, či pohľady na výrobu vína.

Heidi Schrock Georg Johaness vineyards grapes Rust Neusiedler See

Vinice nemajú žiadnu nálepku, pristupujú k nim zodpovedne, používajú len udržateľné poľnohospodárske metódy a zdravý rozum.

Momentálne obhospodarujú 10ha viníc s ročnou produkciou 45-50 tisíc fľiaš. 

              

Späť do obchodu